SUAS GROUP se zaměří na výstavbu elektrických rozvodných sítí

4/5/22
Sdílet tento příspěvek

Nově vzniklý podnik SUAS Grid, který je v podílu jedna ku jedné vlastněn i dlouholetým byznysovým partnerem skupiny Petrem Pauknerem vlastníkem Carbounion Bohemia, se bude zaměřovat na výstavbu elektrické rozvodné sítě primárně v lokalitě západních a severních Čech. Oblast si společnost vybrala, jelikož se v regionech dlouhodobě daří sesterským společnostem skupiny Sokolovské uhelné a SUAS GROUP. Podnik již obdržel i rozhodnutí o povolení spojení soutěžitelů z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„V severních a západních Čechách působíme 230 let a známe toto prostředí jako své boty. Navíc s odklonem od uhlí ve společnosti Sokolovská uhelná můžeme využít současných kapacit do nově vzniklého podniku. Naši zaměstnanci ze Sokolovské uhelné, tak dostanou nové pracovní příležitosti,“ vysvětluje rozhodnutí k lokálnímu zaměření společnosti místopředseda dozorčí rady SUAS GROUP Pavel Tomek, který ve firmě zastupuje dědice zesnulého majoritního akcionáře Františka Štěpánka.

Z počátku se počítá s tím, že podnik nabídne pracovní místa pro zhruba padesát pracovníků. „Do týmu, který bude postaven z lidí především ze Sokolovské uhelné, chceme přinést zkušenosti, know how a reference. Na trhu montáží působíme už sedm let,“ upřesňuje Petr Paukner s tím, že si s firmou zatím nestanovuje žádné finanční plány.

Společnost by mohla dle majitelů v prvních letech generovat až stamilionové tržby. Tomek navíc dodává, že podle něj podnik poroste ještě rychleji: „Obchodní činnosti začneme budovat na externích zakázkách. Předpokládáme a věříme, že se nám dále naskytnou i příležitosti práce pro SUAS GROUP, které budou přibývat.“

Společnost SUAS GROUP má ambici investovat do zelené energetiky zhruba deset miliard korun, kde původní desetiletý záměr počítá se sedmi fotovoltaickými a čtyřmi větrnými elektrárnami v souhrnném výkonu až 250 megawattů. Skupina by se ráda podílela i na budování infrastruktury dobíječek pro elektromobily, první by měla v nadcházejících měsících vyrůst u golfového hřiště v Sokolově, které patří do skupiny. Další dobíječky budou součástí rozvojových investičních aktivit v rámci průmyslového či rezidenčního developmentu.

Sdílet tento příspěvek