Díky teplé vodě z elektrárny mohou sádky v Tisové stále chovat více druhů ryb

2/3/23
Sdílet tento příspěvek

Unikátní spolupráce provozovny rybí líhně v Tisové s Elektrárnou Tisová pokračuje a pomáhá úspěšně uspořit náklady spojené s využitím teplé vody pro chov ryb i s odváděním části takzvané oteplené vody z elektrárny.  Na základě toho mohla rybárna například obohatit nabídku pro zákazníky i o teplomilné druhy ryb.

„Je to vlastně oboustranně fungující symbióza.  Elektrárna dodává rybím sádkám část oteplené vody, která původně sloužila jako chladicí voda. Celý proces probíhá tak, že pára, která v turbíně předala svou energii, je svedena do kondenzátoru, v něm se ochladí a zkondenzuje. Pára se ochlazuje  vodou a část této oteplené chladicí vody se odvádí potrubím do sádek pro potřeby rybářů. V loňském roce šlo do rybích sádek 1 028 126 metrů krychlových vody,“
uvádí Zdeněk Kaplan, vedoucí odboru teplárenství Elektrárny Tisová.

Martina Křivková pracuje v rybárně v Tisové od roku 2018, kdy si pronajala od předchozích nájemců prodejnu ryb. „K prodejně patří i několik betonových sádek na tržní ryby k prodeji. Úvahy o chovu teplomilné ryby tilápie nilské, která je u zákazníků velmi oblíbená, vedly už dříve k dohodě s vedením elektrárny v Tisové. Na základě toho se začala v rybárně využívat oteplená voda a zajistily se tak potřebné podmínky pro chov tilápií, pro které je voda o teplotě 24 až 26 stupňů životně důležitá,“ vysvětluje Křivková s tím, že rybárna je proslulá chovem a produkcí těchto sladkovodních ryb původem z Afriky po celé České republice.

Další využití oteplené vody z elektrárny je v rybí líhni. „Tam se provádí uměle výtěry, tedy reprodukce ryb, taktéž líhnutí i odchov plůdku se provádí v teplé vodě. V líhni se vytírají různé druhy ryb včetně těch tradičně původem z českých řek. Plůdek odebírají různá rybářství z celých Čech, ale i maloodběratelé do soukromých rybníků a jezírek,“ dodává Křivková. Rybárna kromě prodeje čerstvých ryb ke konzumaci, jako je kapr, amur, pstruh či jeseter, nabízí ryby okrasné a návnadové. V rybárně probíhají pravidelně exkurze pro mladé začínající rybáře z rybářských kroužků, ale i pro žáky základních škol v rámci výuky. Během exkurzí se dozvědí nejen informace o životním cyklu ryb, ale také o tom, jak užitečná může být spolupráce rybárny s nedalekou elektrárnou.

Sdílet tento příspěvek