O polytechnickém vzdělávání diskutoval se zástupci Sokolovské uhelné a SUAS GROUP ministr školství Mikuláš Bek

30/5/23
Sdílet tento příspěvek

O možnosti vzniku polytechnické školy vyššího typu v Karlovarském kraji, která by fungovala na principu propojení veřejného i privátního sektoru, jednal ministr školství Mikuláš Bek při své návštěvě v Sokolově se zástupci Sokolovské uhelné a SUAS GROUP v čele s Pavlem Pocem, členem představenstva skupiny.

Ministr upozornil, že v současnosti ve vzdělávacím systému chybí více středních technických lyceí, která by pod jednou střechou integrovala studium všeobecných a technických oborů. „Tento typ školy po vzoru zahraniční „high school“ by nepotřeboval velké zásahy do stávající legislativy. Finance na stavbu či modernizaci infrastruktury by bylo možné získat z Evropské unie,“ popsal Mikuláš Bek. Jeho myšlenku podpořil starosta Královského Poříčí Michal Kováč a starosta Chodova Patrik Pizinger, kteří se v současnosti zabývají záměry rozvoje vzdělávání na území obce a města.


Se záměry Sokolovské uhelné a SUAS GROUP seznámil ministra člen představenstva skupiny Pavel Francisko: „Jde nám v první řadě o rozvoj technického vzdělávání, kterého se mladí lidé často zbytečně bojí. O možném propojení teorie a praxe ve firmách jsme mluvili i s krajem a starosty. Rádi bychom pomohli vzniku technického lycea, ale zároveň si dokážeme představit, že by jako centrum vzdělávání vznikl polytechnický institut. Navíc chceme rozvíjet celoživotní vzdělávání a intenzivní je i naše spolupráce s vysokými školami.“

Podle člena představenstva společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP Pavla Poce je pro Karlovarský kraj zvýšení úrovně vzdělávání klíčové. Nabídka nových oborů může pomoci zmírnit odliv mladých lidí z regionu, lze na ni využít financování z EU, což ve výsledku přispěje k naplnění potřeb zaměstnavatelů v oblasti poptávky po kvalifikovaných technicky vzdělaných odbornících.

Sdílet tento příspěvek