Titul Osobnost Karlovarského kraje získal Jaroslav Jiskra, ikona hornictví na Sokolovsku

26/6/23
Sdílet tento příspěvek

Tradiční anketa Osobnost Karlovarského kraje zná své vítěze. Tři vybrané osobnosti, které podpořily rozvoj kraje, převzaly ceny, pamětní listy a květiny. Mezi oceněnými je Jaroslav Jiskra, dlouholetý pracovník Sokolovské uhelné, držitel mnoha hornických vyznamenání a autor knih o hornictví. Další držitelkou titulu je Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka a primářka Emergency karlovarské nemocnice, a Jaroslav Kočvara,ředitel Gymnázia Cheb.


„Podle počtu nominací je zcela evidentní, že v Karlovarském kraji žije mnoho lidí, kteří se věnují činnostem a aktivitám, kterých si ostatní velmi váží a považují je za ocenění hodné. Není pak jednoduché vybrat jen tři osobnosti, které jsou nakonec oceněni. Jsem pyšný na každého nominovaného a velmi si vážím jejich snahy a práce, jíž se snaží posouvat vpřed náš region,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Do letošního ročníku bylo zasláno 27 nominací, z nichž byly vybrány tři osobnosti, které převzaly Cenu hejtmana Karlovarského kraje, pamětní list a květiny. Hudební vystoupení v průběhu večera zajistila Petra Brabencová & Box of Chocolate.

Medailon - Ing. Jaroslav Jiskra, Ph.D.
Jaroslav Jiskra je jednou z největších osobností hornictví v našem regionu. Kormě své pracovní činnosti v Sokolovské uhelné, desítky let propagoval tento obor. V roce 1994 vydal první ze svých 47 knih. Působil také jako vysokoškolský pedagog a i ve vyšším věku poskytuje odborné poradenství. Nadále podporuje historické tradice v kraji včetně přeshraniční spolupráce hornických spolků. Stál u vzniku tradice slavnostních pochodů havířů městem Sokolov. Jaroslav Jiskra pracoval 46 let ve společnosti Sokolovská uhelná na různých pozicích, především jako vedoucí těžby v jednotlivých lomech společnosti. Získal 20 hornických vyznamenání, publikoval 300 článků v odborných časopisech a stal se čestným členem Sdružení hornických a hutnických spolků v České republice.

Sdílet tento příspěvek