Ve Štrasburku se řešila budoucnost energetiky i transformace uhelných regionů

13/7/23
Sdílet tento příspěvek

Na pozvání člena Evropského parlamentu Ondřeje Knotka z Karlovarského kraje se vedení společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP účastnilo pracovního setkání s českými europoslanci během jejich plenárního zasedání.

„Měli jsme možnost představit europoslancům naši skupinu včetně jejích transformačních a rozvojových aktivit. Kromě témat, o nichž se na zasedání hlasovalo, jako je směrnice o energetické účinnosti nebo směrnice o průmyslových emisích, se pak v diskusi probíraly sociální aspekty transformace, ale i Fond spravedlivé transformace 2.0, který by měl nadále podporovat území nejvíce postižená přechodem na klimatickou neutralitu,“ vysvětlil Pavel Tomek, předseda dozorčí rady společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP. Hovořilo se i o projektech energetické budoucnosti, mezi něž patří malé modulární reaktory.

Čeští europoslanci se zajímali také to, zda skupina tento trend sleduje. „Samozřejmě monitorujeme možnosti využití malých modulárních reaktorů, které patří mezi moderní energetické zdroje. V současnosti necháváme provést geologický průzkum v našich lokalitách, který je nezbytnou součástí pro další případné kroky související s umístěním takového zařízení v území,“ dodal Martin Čermák, technický ředitel Sokolovské uhelné a SUAS GROUP.

Sdílet tento příspěvek