Ve Svatavě představili projektoví manažeři Sokolovské uhelné projekt zpřístupnění Medardu

30/1/23
Sdílet tento příspěvek

V závěru minulého týdne představili ve Svatavě projektoví manažeři společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. zastupitelům obce v čele se starostkou Evou Třískovou strategický projekt “Udržitelná revitalizace a resocializace lokality Medard” zpřístupňující celou oblast kolem jezera. Projekt se zaměří na otevření a využití břehové linie jezera pro pěší, sportovce na kolech, inline bruslích a pro další návštěvníky. Multifunkční stezka v délce 13,5 kilometru podél jezera počítá i s možností průjezdu vozů záchranky.

"Tento strategický projekt jednoznačně vymezuje území, které bude vždy přístupné veřejnosti a naplňuje tak motto „Břeh patří všem“. To bude platit i v okamžiku, kdy se lokalita v okolí Medardu začne dále rozvíjet. Žádný budoucí rozvoj či výstavba tak neomezí přístup veřejnosti k jezeru v celé délce jeho břehové linie,“ vysvětlil Pavel Poc, člen představenstva Sokolovské uhelné a skupiny SUAS GROUP.

Poblíž Svatavy se plánuje v první fázi projektu vybudování parkoviště se 122 místy, infocentrum a muzeum. Po trase stezky vyrostou stanoviště s naučnými prvky – ptačí oáza, zážitková zóna a další. Projekt by měl být postupně dokončován do roku 2026. Obdobné zázemí s parkovištěm vznikne také u Habartova. Během postupující realizace projektu se zintenzivní i spolupráce SUAS GROUP s okolními obcemi. „V současnosti připravuje náš tým žádost o dotační podporu projektu z Operačního programu Spravedlivá transformace. Celková investice se předpokládá ve výši 562 milionů korun, z toho by dotace mohla tvořit až 85 procent,“ vyčíslil Pavel Poc.

Sdílet tento příspěvek